HYLD

Sambucus nigra, almindelig hyld, findes i mange variationer, forskellige bladfarver og former, højde og drøjde.
Hyld er som regel en flerstammet busk eller lille træ, med grønne årsskud, der senere bliver gå og dækkes af store pletter, korkporer. Stammebarken er korkagtig og uregelmæssigt furet. Bladene springer tidligt ud, og er sammensat af 5 - 7 småblade. Ved gnidning lugter bladene. Blomsterne er gullighvide og duftende og sidder i en bred, flad blomsterstand. Blomstring i juni - juli. Frugterne er sorte og kan anvendes til saft. Desværre giver disse prydhyld ikke mange bær.

Hyld stiller ikke større krav til jordbunden, dog bryder de sig ikke om det aller vådeste. Om nødvendigt tåler de beskæring, de bliver som regel ikke pænere af det, det er bedre at stamme op, så planterne fremstår som et lille træ, med flere stammer.  Med hyld får man hurtigt et lille træ med et gammelt look i haven.

til forsiden

 

Billede Latinsk navn Dansk navn Højde Beskrivelse
Sambucus nigra
'Aurea Lona'
Gulbladet Hyld 2 - 3 m Busken har dekorative guldgule blade. Får få hvide hyldeblomstskærme . Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Denne gule hyld bryder sig ikke om den stærke middagssol, så bliver den nemt brændt af. Morgensol eller aftensol vil være fint.
 
Sambucus nigra
'Aurea Variegata'
Gulbroget Hyld 3 m Hvide hyldeskærme i juni, få bær i efteråret. Denne hyld har grønne blade med cremegule kanter. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Black Beauty'
Rødbladet Hyld 3 m Rosa blomsterskærme.Næsten sorte blade busk med en let overhængende vækst, der giver et graciøst udseende. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Black Lace'
Rødfliget Hyld 3 m Rosa blomsterskærme. Sorte og fligede blade med en let overhængende vækst, der giver planten et graciøst udseende. Vokser ikke så hurtig som Black Beauty. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
  Sambucus nigra
'Fructo Luteo'
Grønfrugtet Hyld 3 m Hvide hyldeskærme i juni og grønne bær i september. Alm. hyldeblade og en let overhængende vækst, der giver planten et graciøst udseende. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Hans'
Fligetbladet Hyld 3 m Hvide hyldeskærme i juni og bær i september. Fligede blade og en let overhængende vækst, der giver planten et graciøst udseende. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge. Denne fligede hyld er en min bror har fundet i en lille skov her i nærheden, og den er opkaldt efter ham. Vaseformet vækst.
 
Sambucus nigra 'Laciniata' Persillehyld 3 m Hvide hyldeskærme i juni, med få bær i efteråret. Denne hyld har en meget opret vækst, og indskårne persilleagtige blade. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Linearis'
Nålebladet Hyld 1 - 2 m Lille hvid hyldeskærm i juni, få bær. Finurlige trådformede blade, der gør hele planten utrolig let. Vokser ikke så hurtig, da den ikke har så stor bladmasse. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Madonna'
Gulkantet Hyld 2 - 3 m Blade med en bredere cremefarvet kant end 'Aurea Variegata' og et gråligt overlag. Hvide hyldeskærme i juni, med få bær i efteråret. Denne hyld tåler ikke at stå i middagssolen, så får den svedne kanter. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Marmorata'
Gulmarmoreret Hyld 1,5 - 2 m Gulmarmorerede blade , denne hyld bliver ikke stor, mere langsomt voksende end arten. Blomstrer sjældent. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
  Sambucus nigra
'Pendula'
Krybende Hyld 0,5 - 1 m Krybende vækst, besynderligt udseende, et rigtigt kuriosum. Blomstrer sjældent. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Plena'
Fyldtblomstrende Hyld 3 m Hvide hyldeskærme med lettere fyldte blomster i juni. Blomsterskærmen fremstår som helt hvid, da de lysegule støvdragere er gemt i de ekstra kronblade. Sjældent bær.  Alm. hyldeblade og en let overhængende vækst, der giver planten et graciøst udseende. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra
'Pulverulenta'
Hvidbroget Hyld 1 - 2 m Denne hyld har dekorative blade i grønt og hvidt. Det ser næsten ud som om, at der er sprøjtet hvid maling ud over planten. Kan fryse tilbage om vinteren. Vokser langsomt. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Bedst i halvskygge, da den nemt bliver brændt af i solen. Blomstrer sjældent.
 
Sambucus nigra 'Purpurea' Rødbladet Hyld 3 m Hvide hyldeskærme med rosa støvdragere i juni, nogle bær i efteråret. Denne hyld springer ud med grønne blade, der hurtigt bliver purpur. Røde blade i efteråret. Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.
 
Sambucus nigra 'Pyramidalis' Søjlehyld 4 m Lille hvid hyldeskærm i juni, ingen bær. Søjlehyld, der kan stå i selv den mindste have, da den kun vokser opad. Meget smuk stamme, især om vinteren.Trives på næsten al slags jord, undtagen det vådeste. Sol og halvskygge.